Longarts en activiste

 

Wanda de Kanter

 

Angela Maas
|
WANDA DE KANTER

Het gaat in onze maatschappij alleen over welvaart en niet over welzijn. De mens als kind is niet zo maakbaar.

Welkom bij een nieuwe aflevering van WoW! Vrouw de Podcast.

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie. Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om de top in de medische wereld, academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld te creëren waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen.

“Om dingen te veranderen, heb je mensen nodig die voorop durven te lopen.”

In dit interview bespreek ik met Wanda De Kanter hoe ze als longarts activiste werd tegen de tabaksindustrie. Wanda deelt met ons wat haar heeft geholpen de dots te connecteren en zo meer en meer uit te groeien tot een vrije paradijsvogel.

Zelf ook weten waar je voor staat en wie je wil zijn? Download om te beginnen hiernaast de Podcast Inspiratie Pagina met de oefening Start with the End in Mind van Stephen Covey, het grote managementsvoorbeeld van Wanda. Je visualiseert je eigen uitvaart. En van daaruit terugkijkend dus hoe je je leven wíl leiden.

 

Hoe fijn zou het zijn, als er een visie zou zijn: over twintig jaar, dan hebben we gewoon een minder kwetsbare maatschappij, is die ongelijkheid tussen hoog- en laagopgeleid verkleint en dan gaan er dus minder kinderen roken, minder kinderen te dik zijn, minder kinderen in armoede opgroeien. We gaan dit gewoon doen. En dat gaan we SMART doen, specifiek en meetbaar. We gaan mensen verantwoordelijk maken daarvoor. We gaan een plan maken om die kloof te verkleinen.

Maar hoor je dat ooit?!

In deze podcast

Dit interview gaat over: de strijd tegen ongelijkwaardigheid en de rol van de politieke macht daarin. Hoe Wanda de Kanter als longarts activiste werd tegen de tabaksindustrie en wat ze daarin heeft weten te bereiken. Ze deelt met ons wat haar heeft geholpen de dots te connecteren en zo meer en meer uit te groeien tot een vrije paradijsvogel.

En natuurlijk deelt Wanda wat zij denkt dat er nodig is om meer vrouwelijke leiders in de top te krijgen en wat haar definitie van een goede leider is.

Je hoort:

^

3:09 Wanneer Wanda zich een WoW! Vrouw voelt; dat is op verschillende momenten, ze onderscheidt daarin privé, werk of project. Als ze met haar hele gezin samen is bijvoorbeeld, of op haar werk in gesprekken met patiënten, als je écht iets kan toevoegen aan het iemands leven. En wanneer de dots connecteren en ze bewijs krijgt dat ze kan vertrouwen op haar intuïtie.

^

6.45 Hoe Wanda dan weet welke nieuwe ideeën te volgen. Onder andere: weten wat je wilt en wat je niet wilt en de feiten.

^

8:07 Over dat het nog steeds en misschien wel steeds meer weer zoveel uitmaakt waar je wieg heeft gestaan. Want de mens als kind is niet zo maakbaar. Elk regeerakkoord lijkt weer uit te gaan van de sterkeren in de maatschappij. Er zou een sterke regel in het regeerakkoord moeten komen dat de ongelijkwaardigheid moet afnemen.

^

9:39 Hoe het allemaal is begonnen; van palliatieve zorg, naar medisch ethisch beraad over wel of niet doorbehandelen. Elke keer leek er naast het werk ruimte voor projecten om zich verder te ontwikkelen. Stiekem rookte ze ‘s avonds. Tot het moment waarop ze door haar 14-jarige dochter werd betrapt. Ze wist ik moest stoppen en merkte hoe moeilijk dat was. Ze besloot er moet een boek komen. En uit dat boek kwam een stappenplan dat de basis voor de stoppen met roken poli’s is geworden.

^

12:43 Maar ja toen wilde niemand dat boek hebben, want rokers willen roken. Dus gingen ze zich verdiepen in motiverende gespreksvoering. Zo ontstond het boek “Motiveren kun je leren.” Het handboek voor zorgverleners.

^

14:38 En dan nicotine. Het valt in dezelfde range als cocaine en heroine en is op elke hoek van de straat te krijgen. 2 van de 3 kinderen die een sigaret probeert wordt een dagelijkse roker. 2 van de 3 dagelijkse rokers gaat dood aan het roken. Een kwart voor zijn pensioen. We behandelen longkanker, copd, proberen iedereen te laten stoppen met roken en tegelijkertijd beginnen elke dag weer 70 kinderen met roken. Tegenwoordig zou een product met deze specificaties niet op de markt komen, asbest is van de markt gehaald, maar tabak is nog op elke straathoek te krijgen.

^

16:07 Roken is onaantastbaar. Van Covid, tot de plastic soup en kinderarbeid. Sigaretten zijn heilig. En er is niets vrij’s aan. Het wordt verward met vrijheid en vrije keus. Maar als je dat met je eigen leven, gezondheid en kwaliteit van leven moet bekopen, omdat de politieke macht daar niets aan wil doen, is dat volgens Wanda onrechtvaardig.

^

19:39 Over de juridische stappen die zijn ondernomen tegen de staat, nu de vier grote multinationals en straks waarschijnlijk weer de overheid. Zie ook Follow the Money, hieronder gelinked. En natuurlijk Wanda’s eigen website.

^

23:44 Waar Wanda’s hart sneller van gaat kloppen: wijn, boeken én podcasts, hakken, jacinda ardern en activisme.

^

24:17 Wanda heeft een passie voor gelijkwaardigheid. Ze is eigenlijk wel een échte feminist enerzijds, anderzijds vindt ze, kijkend naar zichzelf, dat het ook logisch is dat als je meer bij de kinderen wil zijn, je minder kans hebt op een glansrijke carriere. Het zou gek zijn dat iemand die parttime werkt evenveel kans op een carrière heeft als iemand de 100 uur werkt en er alles voor over heeft. Bij haar zelf is het nooit een issue geweest, omdat zij zelf graag bij de kinderen wilde zijn en haar man fulltime wilde werken. Hoewel ze wel denkt dat een titel van hoogleraar had kunnen helpen om de witte, oude mannen te overtuigen. En ze realiseert zich ook, dat ze dan nooit had kunnen staan waar ze nu staat als activiste.

^

32:25 Afgelopen jaar besloot ze om haar klinische werkzaamheden neer te leggen en zich de laatste jaren van haar werkend leven volop toe te leggen op de lobby tegen de tabaksindustrie. Het Antoni van Leeuwenhoek is de Champions League in de oncologie en er is ontzettend veel vernieuwing en ontwikkeling geweest in de behandeling van longkanker in de afgelopen negen jaar, om dat allemaal bij te houden en patiënten te zien is bijna niet te combineren met de andere projecten. Ze is nu voor patiëntenzorg een dag in de week terug op haar oude plek in het Rode Kruis Ziekenhuis.

^

35:24 De grootste uitdagingen die Wanda heeft ervaren zijn het gebrek aan tijd; ze moet opboksen tegen fulltime betaalde lobbyisten, daarnaast gaat al het geld in de gezondheidszorg naar ziekte in plaats van naar preventie. 30% van alle kankersterfte wordt veroorzaakt door roken. Eigenlijk zou 30% naar primaire preventie moeten. Het voorkómen dat kinderen met roken beginnen.38:28 Primaire preventie is de toekomst. Wees een goede voorouder, zorg voor de generatie na ons.

^

40:20 Ze meent deze uitdagingen niet specifiek te ervaren als vrouw. Hoewel het waarschijnlijk toch wel uitmaakt. Als ze een witte, wat oudere VVD-stemmende professor en voorzitter van de eerste kamer was (toevallig is er zo’n man) en ze dan dezelfde uitspraken als nu zou durven doen, dat ze veel meer gehoord zou worden, dan die vrouw in die jas die af en toe een panterprint aan heeft. En toch zou ze voor geen goud willen ruilen.

^

42:15 Goed leiderschap is volgens Wanda heel goed in de toekomst kunnen kijken en dat je goed duidelijk kan maken aan anderen waarom het zo belangrijk is dat die toekomst er ook anders uit kan zien en hoe dan. En dat je heel veel kennis en kennissen hebt. Een heel divers en inclusief netwerk. Je moet als leider herkenbaar, duidelijk en congruent zijn.

^

43:26 Wanda’s grote managementgoeroe is Stephen Covey. De zeven gewoonte van effectieve leiders zoals hij die heeft beschreven, en later zelfs nog een achtste, zijn cruciaal voor goed leiderschap.

^

44:55 De belangrijkste les die ze van Covey met ons wil delen, is dat met alles wat op je afkomt, jij bepaalt met wie je wil zijn, met jouw mission statement, waar je voor staat, hoe je gaat reageren. Wie wil ik zijn? is de belangrijkste les. Zie hiervoor ook de podcast inspiratie pagina van deze aflevering.

^

49:58 Over je hart volgen en naar je waarden leven. Wanda is wel emotioneel en intuïtief, met heel veel compassie. Maar ook heel erg een wandelend hoofd. Ze maakt keuzes aan de hand van het principe “If it doesn’t fit, don’t force it”.

^

53:12 Aan de hand van een voorbeeld deelt Wanda hoe zij de toekomst van de zorg ziet. De drie-eenheid van ziek, nog niet ziek en het begin moeten voor iedereen in de zorg en leiders zichtbaar zijn. En er moet verantwoording worden afgelegd voor het behalen of niet van gestelde doelen.

^

59:26 Hoe meer vrouwelijke leiders in de top van de medische wereld te krijgen of meer politica.

^

61:16 In welk dier wanda's eigenschappen samenkomen, welk dier ze méér en méér is en welk dier ze wel zou willen zijn.

^

64:46 Hoe Wanda’s leven er over 5 jaar uit ziet. Ze kan zich niet voorstellen dat het heel veel anders is dan nu, ze zal nog steeds de dots aan het connecten zijn. Maar ze denkt wel dat als de tabaksindustrie richting de endgame gaat, ze meer en meer zich richt op het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk. Stoppen met roken blijft een rode draad en longkankervroegdiagnostiek zit er ook aan te komen. En verder verdiepingen op alle niveau’s.

^

67:39 Waar je Wanda online kunt vinden.

^

68:08 Over Wanda’s nieuwste initiatief Sick of Smoking, vanuit de Stichting Rookpreventie Jeugd.

wanda de kanter

Van Covid tot plastic soup tot kinderarbeid; roken is onaantastbaar.

Meer Wanda de Kanter

Wanda de Kanter is opgegroeid op Borneo en in Afrika. Op haar 12e vertrok Wanda naar een kostschool in Nederland. Zij studeerde geneeskunde en is sinds 1990 longarts. Tot januari 2021 was Wanda werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek, Nederlands Kanker Instituut, waar ze zich focuste op het zo goed mogelijk behandelen van patiënten met longkanker. Nu richt ze zich op het zoveel mogelijk voorkomen daarvan. 

Wanda de Kanter maakt tevens de invloed van de toenemende kloof tussen hoge en lage sociaaleconomische status (SES) zichtbaar. Zij laat bovendien de macht van de tabaksindustrie zien, de lobby en de juridische processen die zij in gang zet. Het is haar missie om de tabaksindustrie geschiedenis te maken.

Naast haar werk als longarts vervulde zij vele nevenfuncties. Zij schreef meerder boeken (zie hieronder) en ze is een graag geziene gast in de media. Wanda is 2 x Vrouw van het jaar in de Media geworden, ze heeft honderden interviews gegeven in vele kranten, radio en tv over bovenstaande onderwerpen. In 2018 werd Wanda de Kanter samen met Benedicte Ficq de meest invloedrijke vrouw in de Opzij top 100 en afgelopen jaar werd ze gehuldigd als officier van Oranje Nassau.

^

Verbind met Wanda de Kanter:

LinkedIn:   Wanda de Kanter

Instagram: wandadekanter

Twitter:      Wdekanter

Website:    Rookpreventie Jeugd

                   Tabak Nee

                   Sick of Smoking

                   Wanda de Kanter

 

Relevante links uit de aflevering

^

Boeken van Wanda de Kanter

Nederland stopt! Met roken. – Pauline Dekker en Wanda de Kanter

Motiveren kun je leren – Pauline Dekker en Wanda de Kanter

Niet roken maar koken. – Pauline Dekker en Wanda de Kanter

Parasiet der kwetsbaren. Een nieuwe kijk op gezondheidsbeleid – Wanda de Kanter

^

dokters op hakken

Voor vrouwen die zichzelf willen zijn en voorop durven te lopen

WoW! Vrouw

de Podcast

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie.

Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om meer de top in de medische wereld academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld creëren, waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen. 

Beluister een van de andere interviews

Gerelateerde Podcasts

Ontmoet De Gastvrouw

Hiltje Oude Luttikhuis

Hiltje Oude Luttikhuis

Als huisarts, ceo van een one-woman biz, mama van 4 én imperfecte feminist, inspireer ik je met female empowerment topics en openhartige discussies met vrouwelijke rolmodellen uit de artsenwereld, wetenschap, tech en entrepreneurship.

Pin It on Pinterest

Share This