Radioloog, expert Medisch Leiderschap en podcaster

 

Sietske Rozie

 

Angela Maas
|
Sietske Rozie

Is er wel sprake van een gezamenlijk probleem? En hoe kunnen we mannen helpen ons te helpen?

Welkom bij een nieuwe aflevering van WoW! Vrouw, de podcast.

Dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie.

Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om de top in de medische wereld, academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld te creëren waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

“Om dingen te veranderen, heb je mensen nodig die voorop durven te lopen.” zei Claudia de Breij in haar fantastische oudejaarsconference in 2019.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen.

In dit interview onderzoeken Sietske Rozie  en ik of er wel sprake is van een gezamenlijk probleem en hoe we mannen kunnen helpen, ons te helpen. 

 

Wil je weten waarom we het de hele tijd hebben over “vrouwen die vinden dat ze nog een opleiding moeten volgen, voordat ze de volgende stap kunnen zetten”?

Download hieronder de Podcast Inspiratie Pagina Stop Met Verstoppen en luister naar aflevering 9 van WoW! Vrouw, de Podcast: 6 briljante manieren waarop fantastische vrouwen zich onbewust klein houden en hun dromen uitstellen.

 

I

WoW! Vrouw Interview met Sietske Rozie

Seizoen 1, Episode 11

Er lijkt een paradigmashift gaande te zijn, waarin meer behoefte is aan feminiene kwaliteiten, of in ieder geval iets anders dan wat nu is geweest.

De wereld wordt niet slechter van een quotum. Ik ben bereid een ‘excuustruus’ te zijn.

In deze podcast

Dit interview gaat over: vragen als “Is er wel een gezamenlijk probleem?” “Zoeken we wel op de juiste manier naar nieuwe collega’s en opleiders?” en “Past het systeem wel bij de huidige maatschappij?”

Waarschuwing: aan het einde blijkt dat twee ‘ENFP’-ers aan het woord zijn. Dit zijn meestal mensen met een vermogen om zich in alle rollen in te leven, vanuit verschillende invalshoeken zaken te bekijken en erg de abstracte en filosofische diepte in te gaan. “Als je het weet dan ga je het zien.”

En natuurlijk deelt Sietske wat zij denkt dat er nodig is om meer vrouwelijke leiders in de top te krijgen en wat haar definitie van een goede leider is.

Je hoort:

^

1:46 Wanneer sietske zich een WoW! Vrouw voelt; dit is heel divers. In ieder geval komt er humor bij kijken.

^

3.46 Hoe Sietske gepassioneerd raakte voor medisch leiderschap. Ze merkte dat er in dingen nodig zijn om een goede dokter te zijn, die niet geleerd werden tijdens de opleiding. Ze sloot zich aan bij het Platform Medisch Leiderschap waar ze gelijkgestemden vond om te praten over persoonlijk leiderschap, interactie met collega’s en patiënten en maatschappelijk leiderschap. Omdat ze merkte dat onderwijs over discipline overstijgende onderwerpen ontbrak, begon ze dat zelf te organiseren. Door TedX Healthcare in Maastricht raakte ze geboeid door het begrijpen van het hele zorgsysteem en is ze zich verder gaan verdiepen in de business-kant van dokter zijn.

^

5:49 De definitie van medisch leiderschap volgens Sietske. Dat medische zit hem met name in het stuk maatschappelijke verantwoordelijkheid, naast het persoonlijk leiderschap. Zie hieronder een link naar het raamwerk van het Platform Medisch Leiderschap waar Sietske het over heeft.

^

6:59 Hoe Sietske deze passie concreet combineert met haar baan in de radiologie. Door part-time te werken als radioloog en dat te combineren met een aanstelling bij de TIAS Business School

^

09:20 Waar sietske's hart sneller van gaat kloppen: pure chocolade, podcasts, mannen, kastelen, Quota en twitter; Linked-In is verworden tot een soort Facebook voor mannen!

^

12:56 We spreken over de het aangetoonde voordeel van diversiteit op bedrijfsresultaten en de extrapolatie naar de medische wereld. Is er wel sprake van een gezamenlijk probleem?

^

14:18 Waarschijnlijk niet, maar door het te blijven benoemen en de dialoog met elkaar aan te gaan, kunnen we mannen helpen ons te helpen. Check ook de podcast-aflevering van Women at Work die hieronder gelinkt staat (met transcript voor diegenen die liever lezen). En alle partijen hebben hierin werk te doen, dus begin vooral bij jezelf (bijvoorbeeld door naar deze podcast te luisteren).

^

17:02 Het is verwarrend; masculiene leiderschapsstijlen worden als beter gepercipieerd, maar vrouwelijke leiderschapskwaliteiten leveren betere bedrijfsresultaten. En we wensen eigenlijk meer feminiene leiderschapskwaliteiten, dus zoeken we misschien verkeerd? En in hoeverre speelt het onderbewuste daarbij een rol?

^

17:17 Als je kijkt naar welke eigenschappen heeft een goede leider? Dan laten bedrijfsresultaten uit de corporate wereld zien, dan zijn dat juist die kwaliteiten die we als vrouwelijk benoemen.

^

19:35 In sollicitaties wordt snel een conclusie getrokken, terwijl je beter zou kunnen scoren op de losse competenties en wie er nodig is. We vragen ons af of er bij de opleidingen tot medisch specialist al zo wordt gekeken. In 2014 nog niet. Weet jij het?

^

24:27 Over mentorship en sponsorship, hoe dat werkt, wat het verschil is. De mentor haalt het beste in je naar boven, versus de sponsor kan ‘een goed woordje voor je doen’. We spreken over de relatie met opleiderschap en hoe opleiders in de rol van opleiders komen.

^

29:02 Leading up en leading down. Het organiseren van tegenspraak. Hieronder een link naar de Dare to Lead Podcast van Brene Brown met Patrice Gordon on Reversed Mentorship.

^

30:04 Welke verschillen Sietske op de werkvloer tussen mannen en vrouwen ziet. Een gebrek aan psychologische onveiligheid heeft meer impact op vrouwen. Vrouwen zijn zelf-kritischer en mannen wat luchtiger over hun eigen beperkingen. Sietske denkt dat er niet wezenlijk anders wordt omgegaan met vrouwen dan met mannen. Maar misschien zou dat op een positieve manier wel moeten; we zijn nou eenmaal anders. Maatschappijbreed lijken vrouwen de behoefte te hebben om nieuw leiderschap te introduceren. Mannen hebben misschien nog wel een langere weg te gaan.

^

33:15 we discussiëren of het systeem passend is voor de huidige maatschappij. Op een gegeven moment houdt veerkracht bij mannen ook op. Waarom doen we wat we doen? Er is nergens een moment van rust meer, waar we de cycli van het leven, de seizoenen of de tijd kunnen pakken.

^

34:34 Dat het normaal is om pauze te nemen. We bespreken ook de initiatieven van Zin in Zorg, en de Pauzebingokaart. Je bent er zelf bij. Maar we houden elkaar ook gevangen in de ratrace. We spreken over de werkcultuur, langer dagen, dat Sietske momenteel waarneemt voor collega’s die burn-out zijn. En hoe we minder empatisch worden als we zelf overbeladen worden.

^

39:38 De ongeschreven regels, het Hidden Curriculum, komen weer ter sprake. Hoe je als freelancer sneller de ingesleten patronen en blinde vlekken ziet. En met nieuwsgierige vragen deze in het licht kan stellen. Zonder je als klokkenluider op te stellen. Mits er psychologische veiligheid is.

^

43:44 Over als je niet het geijkte pad kiest en hoe je van ‘gefantaseerde’ kuilen in je cv bergen maakt. Opvullen!! However, I respectfully disagree. Dit is een grote valkuil voor veel vrouwen. En het kan dus ook tegen je werken, zoals Sietske vertelt in haar verhaal.

^

47:41 Terug naar de passie van Sietske; oplossingen zoeken in sectoren buiten de medische wereld en de daar opgedane kennis implementeren in ons vak. De parallel tussen andere sectoren die bepaalde factoren of aspecten onderzocht hebben die wij in de medische wereld eigenlijk ook nodig hebben of gebruiken of kunnen optimaliseren. Daar ligt echt wel haar hart.

^

51:18 Wat je kunt leren over psychologische veiligheid door de Brain Trust van Pixar. We bespreken enkele boekentips (zie hieronder) en concrete tips om dit op je werkplek toe te passen.

^

57:24 Sietske deelt hoe zij haar creativiteit probeert vast te houden. O.a. door het opdoen van inspiratie en nieuwe dingen ontdekken. Uit je comfortzone!

^

59:02 Intuïtie of buikgevoel is een soort opgeslagen ervaring voor Sietske. Ze heeft er wel weer naar moeten leren luisteren. Wat daarbij kan helpen is heel goed kijken naar wat je energie geeft en waar je energie verliest.

^

60:13 Over je hart volgen. One often meets his destiny on the road he takes to avoid it. Uit Kung Fu Panda, de serie Flash, maar origineel van Jean de la Fontaine, de Franse schrijver uit 1621, die het meest bekend is om zijn Dieren Fabels, zoals de Raaf en de Vos. Men vindt zijn lotsbestemming meestal op de weg die hij/zij neemt om die te vermijden.

^

60:44 We blijven in de tekenfilms, want Sietske’s Spirit Animal is de clownfish, Nemo. En via Nemo, Harry Potter en een Dolfijn duiken we in de wereld van karaktertesten met de MBTI, de Myers Briggs Type Indicator. Wat de meerwaarde is van dit soort testen voor jou of je team.

^

66:49 De definitie van een goede leider volgens Sietske is, iemand die het potentieel herkent bij de mensen om zich heen en de moed heeft dat potentieel te ontplooien bij die mensen.

^

67:14 Om meer vrouwelijke leiders in de top van de medische wereld te krijgen kan een quotum helpen. De wereld wordt niet slechter van een quotum. Wij zijn bereid om excuustruus te zijn.

^

68:02 Hoe Sietske’s leven er over 5 jaar uit ziet. Professioneel wil ze wil verder met innovatie. En haar man en tweeling.

^

69:56 Waar je meer over Sietske kunt lezen en luisteren.

Sietske Rozie

Ik merk dat ik een empathischere arts ben als ik niet 5 dagen in de week, plus ook nog eens diensten in het weekend, radioloog ben.

Meer Sietske Rozie

Sietske Rozie, radioloog en podcaster, werkte als docent Medisch Leiderschap aan TIAS Business-school en maakte voor hen de podcast Leiding geven in de zorg. Ook is zij initiatiefnemer van de Zorgpodcastclub, een community voor vrouwelijke artsen die een bredere kijk op de zorg hebben. Bij de Zorgpodcastclub deelt Sietske tips voor podcasts met discipline overstijgende onderwerpen met zowel soft- als hardskills.

^

Verbind met Sietske Rozie:

LinkedIn:   Sietske Rozie

                   De Zorgpodcastclub

Instagram: Sietske Rozie

                   De Zorgpodcastclub

Twitter:      Sietske Rozie

Podcast:    Leiding geven in de zorg

 

Voor vrouwen die zichzelf willen zijn en voorop durven te lopen

WoW! Vrouw

de Podcast

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie.

Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om meer de top in de medische wereld academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld creëren, waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen. 

Beluister een van de andere interviews

Gerelateerde Podcasts

Ontmoet De Gastvrouw

Hiltje Oude Luttikhuis

Hiltje Oude Luttikhuis

Als huisarts, ceo van een one-woman biz, mama van 4 én imperfecte feminist, inspireer ik je met female empowerment topics en openhartige discussies met vrouwelijke rolmodellen uit de artsenwereld, wetenschap, tech en entrepreneurship.

Samen

  Werk met Mij

Pin It on Pinterest

Share This