Internist, hoogleraar en afdelingshoofd

Saskia Middeldorp

|
Saskia Middeldorp

Deze beweging naar een inclusieve top zal niet vanzelf gaan.

Welkom bij een nieuwe aflevering van WoW! Vrouw de Podcast. 

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie. Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om de top in de medische wereld, academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld te creëren waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen.

“Om dingen te veranderen, heb je mensen nodig die voorop durven te lopen.”

Deze keer een openhartig interview met internist, hoogleraar en afdelingshoofd Saskia Middeldorp. Over de kracht van kwetsbaarheid, dienend leiderschap, unconcsious bias zichtbaar maken en verbinding met anderen.

 

het leven is niet planbaar en je carierre dus ook niet volledig uit te stippelen.

Kies rolmodellen uit op waarden en ambitie, die aansluiten bij de fase in jouw leven en carriere.

In deze podcast

Dit gesprek gaat over de kracht van kwetsbaarheid, dienend leiderschap, unconcsious bias zichtbaar maken en verbinding met anderen.

Je hoort:

^

dat er in gesprek naar vrouwen vaak verkleinwoorden worden gebruikt

^

wat wordt bedoeld met wow!

^

dat als je je hart volgt je niet direct een uitgestippeld plan nodig hebt

^

hoe ontspannen actief kan zijn en dat je jezelf toestemming kan geven om helemaal uit te gaan

^

dat je als leider bewust kunt worden wanneer iemand niet gewend is om in het licht te staan (of voorop te lopen) en daar hulp bij nodig heeft

^

hoe je door de kracht van kwetsbaarheid dicht bij jezelf kan blijven

^

dat wie we zijn en welke boodschap we verspreiden 'brainfreeze' kan veroorzaken bij je gesprekspartner

^

Hoe dat niet betekent dat je je dan moet aanpassen en anders voordoen, maar dat je wel die ander mee kan nemen en welke vrouwelijke leider daar een inspirerend rolmodel in is

^

Dat vrouwen vaker een extra zetje nodig hebben om op het podium te klimmen en dat anderen aanhoudender zouden kunnen zijn om dat zetje te geven. Vrouwen moet je soms in hun voorzorg bevestigen dat zij de ideale persoon zijn voor datgene waar het over gaat.

^

Wat je kan helpen om te kiezen als je een multitalent bent en heel veel dingen leuk vindt en hoe mannen en vrouwen daarin van elkaar verschillen. Spoiler alert: leer leven met 50 ongelezen mails.

^

Dat voldoening van wat je bereikt hebt niet alleen zit in de externe validatie en erkenning maar ook het vieren van je succes. “Maak van zoveel mogelijk dingen een feestje.”

^

Waarom het goed is om al vroeg tijd voor jezelf te reserveren, in jezelf te investeren door leiderschapstraining te volgen of met een coach te sparren

^

Dat je op vele niveaus een rolmodel kunt zijn voor anderen. En je kunt je rolmodel uitkiezen en aanpassen naar de waarden en ambities die jij belangrijk vindt. En laten aansluiten bij de fase van jouw leven en carrière.

^

Wat volgens Saskia de definitie van een goede leider is en wat het belangrijkste is dat moet veranderen om meer vrouwelijke artsen in top-leidinggevende posities te krijgen: dienend leiderschap, unconscious bias zichtbaar maken door empowerment door kennis

^

Dat de beweging naar een inclusieve top niet vanzelf zal gaan en hoe de vrouwen uit de subtop verder omhoog gehesen kunnen worden en in het licht kunnen komen te staan door de recruteringsprocessen te veranderen en op inclusiviteit te scouten.

^

Blijf benadrukken waar vrouwenstemmen niet geïncludeerd worden!

Meer Saskia Middeldorp

Saskia Middeldorp (1966) is opgeleid tot arts en internist in Amsterdam, en is daar ook gepromoveerd op trombose en trombofilie. Na haar opleiding tot internist vervolgde zij haar carrière als staflid-internist in het AMC. Van 2006 tot juli 2010 was zij werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum. In 2010 keerde Saskia Middeldorp terug naar Amsterdam en werd benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het AMC. Zij werd co-afdelingshoofd van de afdeling Vasculaire geneeskunde, opleider Vasculaire Geneeskunde, en gaf leiding aan de onderzoekslijnen op het gebied van de Trombose en Hemostase. Sinds januari 2021 is zij afdelingshoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboud UMC.

^

Verbind met Saskia Middeldorp:

Relevante links uit de aflevering

^

Implicit Social Attitudes

Breng je eigen unconscious bias in kaart. Klik op de link hieronder en kies ‘Project Implicit Social Attitudes’ (er is ook een test voor impliciete associaties op gebied van gezondheid). De test is in het Nederlands te maken. 

Project Implicit Social Attitudes

Voor vrouwen die zichzelf willen zijn en voorop durven te lopen

WoW! Vrouw de Podcast

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie.

Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om meer de top in de medische wereld academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld creëren, waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen. 

Beluister een van de andere interviews

Gerelateerde Podcasts

Elif Aribas

Arts en onderzoeker  Elif AribasWerk met Mijelif aribas Zo realiseren we dat de zorg voor iedereen vooruit gaat.Welkom bij een nieuwe aflevering van WoW! Vrouw, de Podcast. Dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden...

Ontmoet De Gastvrouw

Hiltje Oude Luttikhuis

Hiltje Oude Luttikhuis

Als huisarts, ceo van een one-woman biz, mama van 4 én imperfecte feminist, inspireer ik je met female empowerment topics en openhartige discussies met vrouwelijke rolmodellen uit de artsenwereld, wetenschap, tech en entrepreneurship.

Pin It on Pinterest

Share This