Hey, Hallo!
Ik ben Hiltje.

Op deze pagina leer je mij een beetje kennen. Ik begin bij het begin: ik had geen makkelijke jeugd. 

Mijn moeder wist niet eens dat ze zwanger van me was en bij 28 weken en een gewicht van minder dan een pak suiker kwam ik op de wereld. Vechten en doorzetten heb ik vanaf mijn geboorte direct geleerd.

Mijn ouders scheidden toen ik twee jaar oud was. Tot mijn tiende levensjaar ging ik heen en weer tussen moeder, vader en kindertehuis. Ik ben minstens acht keer verhuisd en van school veranderd. De vele verhuizingen maakten dat ik het ene jaar op school werd gepest en het andere jaar het populairste meisje van de klas was. Maar het pesten had zeker de overhand.

Waarom ik gepest werd? Omdat ik nieuw was, of omdat ik met een busje gebracht werd of omdat ik met een rollende r sprak op zijn Amsterdams en niet met een zachte g. Maar ik droeg ook geen Oilily dus bij de ‘kakkers’ hoorde ik er ook niet bij. Ik durfde eigenlijk niet alleen over straat of ergens naar toe, maar mijn ouders wisten van niets totdat mijn kleren een keer verscheurd aan de regenpijp hingen.

Intelligentie en rationeel denken waren mijn redding

Ik heb zo’n goed stel hersens dat mijn moeder altijd riep dat ik professor zou worden. Ik deed het gymnasium met twee extra vakken en had zelfs een tien op mijn eindexamen.

Eigenlijk wilde ik naar de modeacademie, maar “dat zou echt zonde van mijn intelligentie zijn.” En ik geloofde van mezelf niet dat ik dat kon.

Mensen helpen, dat wilde ik wel, dus ging ik geneeskunde studeren en werd arts. Ik wilde graag kinderarts worden en daar had ik alles voor over. Ik studeerde in Sydney en Parijs en verhuisde in Nederland weer drie keer, zoveel had ik er voor over.

Waarom ik vecht voor gelijke kansen voor vrouwen

Maar mijn rode laarzen waren te puntig en mijn mening te fel voor de grijze oude mannen aan de top, dus het liep anders. Het wetenschappelijk promotieonderzoek waar ik vier jaar hard aan had gewerkt werd doorgepasst naar het volgende alpha-mannetje op de politieke vriendenlijst en ik kreeg een conflict met de opleider, omdat ik mijn vrije tijd niet wilde steken in het overdragen naar die persoon. Hoewel ik juridisch in het gelijk gesteld werd, kon ik alleen mijn droom waar maken, als ik naar de andere kant van het land verhuisde. Terwijl mijn man door zijn opleiding als medisch specialist gebonden was aan het Noorden en wij ons eerste kind verwachtten. En dus viel mijn droom in duigen. 

Ik heb lang gedacht dat het aan mij lag; ik ben opgegroeid in de generatie waaraan werd verteld dat vrouwen en mannen nu gelijke kansen op de werkvloer hebben. Plus de ervaringen uit mijn jeugd en met de werkcultuur lieten me geloven dat er iets mis was met mij.

 Ik werd weer eigenaresse van mijn leven

Ik werd huisarts (waarom solliciteer je met zó’n cv voor de huisartsenopleiding was de eerste vraag bij het gesprek?!), echtgenote en moeder van maar liefst vier prachtige kinderen. En we verhuisden alsnog naar de andere kant van het land.

Als huisarts brandde mijn lichtje echter niet fel genoeg. Ik ben namelijk écht een creatieveling in een dokters brein. Ik ging op zoek naar meer inspiratie en zingeving in mijn leven. Ik werd weer eigenaresse over mijn leven en begon te luisteren naar mijn hart.

Door mijn coachopleidingen kwam ik tot een van de grootste inzichten in mijn leven: “Ik hield mezelf klein!” Dat bracht me bij mijn eigen missie, ‘unappologetically being me’, maar ook voor de ander, namelijk dat élke vrouw de ongecensureerde versie van zichzelf kan zijn. 

Tijdens de covid pandemie kwam ik er achter dat ik niet alleen mezelf klein hield door de patriarchale conditionering, maar dat ons systeem structureel uitsluit en niet inclusief is. 

Dit wakkerde mij aan om naar mijn hart te luisteren en het te volgen en anderen te inspireren dat ook te doen. Van angst naar liefde maakt onze (medische) wereld inclusiever.

Als je me zou kennen zou je weten dat…

… ik een creatieveling ben, behept met een dokters brein. 

… ik houd van mooie dingen maken, ideeën te over heb en denk in praktische oplossingen. 

… ik werk het liefst werk met wetenschappelijk onderbouwde methoden, gecombineerd met wijsheden uit het oude oosten en de wijsheid van ons lichaam. 

 … ik een open-mind heb voor spiritualiteit, maar ik alleen kristallen heb, omdat ik ze mooi vind en me heb laten verleiden tot essentiële oliën vanwege de toffe namen. 

naar de podcast over mij

… ik een allergie heb voor mensen die “zichzelf geen prater” vinden. 

… ik ‘aan ga’ van onrecht tegen vrouwen. Dan kan ik zelfs heel fel uit de hoek komen.

… ik zelfs in je diepste pijn een glimlach op je gezicht zal toveren.

mijn visie

Ik geloof dat als we meer vanuit ons hart en onze waarden leven, we een inclusievere wereld krijgen, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Ik geloof dat niemand beter of slechter is dan de ander, alleen ánders.

Ik geloof dat iedereen een leider is, en dat er ruimte mag komen voor nieuw, authentiek en inclusief leiderschap, weg van het hiërarchische, top-down model.

Ik geloof dat de manier waarop je bent, de manier is waarop je leidt.

Dit is typisch Hiltje

Over  

  • Ik ga de deur niet uit zonder een paar kick-ass oorbellen,                liefst matchend met mijn geweldige jurk (want de broek heb ik alleen figuurlijk aan)

  • Ondanks dat ik weet dat het slecht voor me is, leef ik op cappuccino’s en cola light

  • Er gaat geen dag voorbij, dat ik niet een haaknaald in mijn hand heb.

  • Ik heb meer card-decks dan boeken; je maakt me geweldig blij met een blikje kleine kaartjes

Aansluitingen en opleidingen

Pin It on Pinterest

Share This