Cardioloog en Oprichter Heartlife Klinieken 

Janneke Wittekoek

 

Angela Maas
|
Janneke Wittekoek

Om die vleugels echt helemaal wijd uit te slaan moet je niet teveel teruggetrokken worden door mensen in je omgeving.

Welkom bij een nieuwe aflevering van WoW! Vrouw, de podcast.

Dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie.

Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om de top in de medische wereld, academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld te creëren waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

“Om dingen te veranderen, heb je mensen nodig die voorop durven te lopen.” zei Claudia de Breij in haar prachtige oudejaarsconference in 2019.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen.

In dit interview vertelt Janneke Wittekoek dat we als vrouwen in en voor de geneeskunde heel lang genegeerd zijn.  We spreken er over aan de hand van Janneke’s ervaringen in haar loopbaan en eigen kliniek. 

Je hoort ook van Janneke terug dat je je niet moet laten terugtrekken, maar ook jezelf meer mag laten zien en geloven in je eigen kunnen. 

Wil jij tevoorschijn komen?

Download hieronder de Podcast Inspiratie Pagina Stop Met Verstoppen en luister naar aflevering 9 van WoW! Vrouw, de Podcast: 6 briljante manieren waarop fantastische vrouwen zich onbewust klein houden en hun dromen uitstellen.

 

I

WoW! Vrouw met Janneke Wittekoek

Seizoen 1, Episode 17, Deel 1

WoW! Vrouw met Janneke Wittekoek

Seizoen 1, Episode 18, Deel 2

we have a long way to go

We zijn als vrouwen erg lang genegeerd door de eeuwen heenWe zijn nu met een inhaalslag bezig, maar we zijn er nog niet.

In deze podcast

Dit eerste deel, episode 17 van het interview gaat over: het vrouwenhart, genderspecifieke, holistische en persoonlijke geneeskunde

We zijn nu bezig met een inhaalslag, maar we zijn er nog niet. We have a long way to go…let’s start a revolution.

Je hoort:

^

3.02 Wie Janneke is en wanneer ze zich een WoW! Vrouw voelt (en wat mijn definitie van een WoW! Vrouw is; naast in de marathons die ze loopt is dat wekelijks in de spreekkamer en door de interviews en artikelen die ze deelt. Dat zijn kleine stukjes erkenning voor de belangrijke missie die ze heeft: het vrouwenhart doorgronden en op de kaart zetten.

^

7.43 Hoe Janneke’s week er uit ziet. Hoewel haar zichtbaarheid in de media misschien anders doet vermoeden is die voor het grootste deel gevuld met het leveren van patiëntenzorg.

^

10.46 Hoe je keuzes kunt maken als je dag altijd te kort is voor de dingen die je wilt doen. “Deadlines zijn leidend,” maar die probeert Janneke zoveel mogelijk niet te hebben. “Als ik me moet focussen of één ding, dan doet dat afbreuk aan mijn creativiteit.” Weten waar je over een jaar of vijf heen zou willen, helpt wel om kritischer en zorgvuldiger met je tijd om te gaan. En soms moet je noodgedwongen ‘zakelijker’ worden.

^

15.46 Waar Janneke's hart sneller van gaat kloppen: wijn, boeken, vrouwen, sneakers, jacinda ardern, ondernemer, dokter; en Waarom Janneke meer dokter dan changemaker is.

^

16.54 Hoe Janneke omgaat met stress en energie om niet opgebrand te raken. Zelf heeft ze nog nooit op die rand gezeten. Het feit dat ze een goede slaper is en daardoor goed oplaadt en dat ze enorm kan genieten spelen daarbij een grote rol denkt ze. En ze noemt zichzelf ook een ‘geluksvogel’, die niet heel veel hele zware dingen in zijn omgeving heeft. In tegenstelling tot de soms schrijnende verhalen van anderen.

^

21.51 Hoe Janneke haar professionele ambities combineerde met haar gezin. Werk en privé niet proberen te scheiden bijvoorbeeld. En jezelf toestemming geven om uit te reiken voor hulp. Om het niet allemaal alleen te hoeven doen.

^

25.19 Wat bepalend was voor het starten van het zelfstandig behandelcentrum. Janneke zag zichzelf altijd als iemand die in een ziekenhuis maatschap terecht zou komen, dat vond ze ook altijd heel leuk werk, maar in 2008 gingen de maatschappen op slot. Een collega vroeg haar hulp bij het opzetten van een zelfstandig behandelcentrum en zo kwam ze terecht in het ondernemen in de zorg. Door de gesloten zorgmarkt was het een moeilijk gebied om te vestigen en heeft ze erg geleerd te incasseren en omgaan met teleurstellingen en vijandigheid.

^

26.48 Naarmate ze meer haar eigen visie ontwikkelde en geen grond daarvoor kreeg bevond ze zich weer op crossroads. Ze heeft gekozen om haar eigen pad te gaan en is er nog elke dag blij om dat ze haar eigen koers kan varen en het kan doen zoals ze zelf wil.

^

28.22 Ondanks meer aandacht voor holistische, persoonlijke en leefstijl geneeskunde die nu begint te komen, denkt Janneke dat ze in het ziekenhuis niet hetzelfde had kunnen neerzetten als met haar eigen kliniek.

^

30.08 Een voorbeeld van hoe er in de Heart Life Kliniek anders gewerkt wordt.

^

31.56 Een dokter met lef doet niets. Hoe ‘niets doen’ heel therapeutisch kan zijn als je de focus legt op waar de patiënt echt voor komt. Veel meer vanuit de rust en de aandacht voor wat beter is voor die patiënt. Vanuit de vraag hoe je de kwaliteit van leven kan verbeteren.

^

35.04 Het is veel efficiëntere geneeskunde om eerst eens met de patiënt te kijken wat die zelf kan doen. En als dat dan niet lukt is de therapietrouw voor medicatie veel groter. Voorschrijven van medicatie en monitoren van bijwerkingen is echt maatwerk. Het wordt nu veel te protocollair uitgedeeld.

^

36.07 Over statines bij het vrouwenhart, de leidraad “Het vrouwenhart, begeerd maar miskent” en de nieuwe richtlijn voor vrouwen met pijn op de borst bij niet-obstructief vaatlijden. Waarom het zo lang duurt dat deze richtlijnen worden aangepast en over de onderrepresentatie van vrouwen in grote (hartfalen) studies.

^

38.45 Over genderspecifieke geneeskunde in de cardiologie en medische opleiding. Het klinkt nog niet overal door, maar patiënten informeren zichzelf ook en je kan als beroepsgroep niet achterblijven.En waar begin je dan? Moet Janneke colleges gaan geven? Maar eigenlijk moeten de leerboeken herschreven worden.

^

42.43 Long time to go. Janneke heeft net ‘Unwell Women’ gelezen. Over de geschiedenis van het vrouwenlichaam in de geneeskunde. We zijn als vrouwen toch wel heel erg lang genegeerd door de eeuwen heen. We zijn nu met een inhaalslag bezig, maar we zijn er nog niet. Let’s start a revolution!

^

43.23 Hoe je met Janneke in contact komt.

Janneke Wittekoek

Het moet beter worden voor de patiënt. Als je dat voor ogen houdt, kun je veel hebben.

Dit tweede deel van het interview gaat over: hoe de baarmoeder overal de schuld van kreeg, waarden-gedreven leiderschap en buiten je comfortzone stappen. Go For It Girls!

En natuurlijk deelt Janneke wat zij denkt dat er nodig is om meer vrouwelijke leiders in de top te krijgen en wat haar definitie van een goede leider is.

Je hoort:

^

1.45 Wie Janneke is en waarover we in dit deel van het interview verder praten

^

Hoe de baarmoeder zelfs de schuld van hartklachten bij vrouwen kreeg, nou ja de baarmoeder kreeg de schuld van alles eigenlijk.

^

Op welke manier Janneke deze geschiedenis van het vrouwenlichaam in haar eigen carrière terug ziet. Het is gek dat vrouwen nog steeds als kleine mannen worden gezien in een groot deel van de medische wetenschap terwijl de hele hormonale cyclus genegeerd wordt. Het verbaast Janneke ook dat dat door mannelijke wetenschappers niet als een uitdaging gezien wordt. En Dat het van vrouwen moet komen om opgelost te worden.

^

7.22 Veel vrouwen hebben somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten, maar volgens Janneke kunnen dat ook gewoon aandoeningen zijn die we nog niet voldoende begrijpen.

^

7.54 Ik blik terug op het interview met Angela Maas en bevraag Janneke wat voor haar uitdagingen waren en of er veel veranderd is.

^

11.11 Wie Janneke als rolmodel van een leider ziet. Dat is best ingewikkeld, maar Janneke kijkt vooral naar mensen die veel verschillende dingen doen. Multi-talenten zoals Linda de Mol bijvoorbeeld, en ook single-talented. Maar vooral mensen waarvan je stiekem kunt zeggen “Oh die heeft zich ook niet altijd gefocust op één ding.”

^

12.32 Op welke manier Janneke haar hart volgt in haar leven. Ze begint met de vaststelling dat ze dat in haar carrière ook echt gedaan heeft. Het is ook wel een beetje haar ‘zorghart’ ze wil mensen echt beter maken, kwaliteit van leven toevoegen. Privé is het lastiger om haar hart te volgen. Ze heeft ook een heel sterk hoofd en die twee zijn continu in discussie. En het hangt samen met verschillende levensfasen en crossroads die je om de tien jaar in je leven hebt.

^

15.33 Hoe ik ervoor pleit om toch altijd al naar je hartsgevoelens te gaan leven. En Janneke is het daar mee eens. Ze ziet ook wel dat de jongere generatie daar al veel meer mee bezig is.

^

16.38 Hoe Janneke’s leven er over 5 jaar uit ziet. Dan is Janneke nog volop in business, ze is net lekker op stoom. Wel hoopt ze dan verder te zijn met digitale ontwikkeling en naast haar basis in Leidsche Rijn met HeartLifeklinieken nog veel meer mensen te bereiken via gamification. Een wandelapp?

^

18.41 Onderschat de kracht van ontspanning niet. In mijn spreekkamer gaat het steeds minder over meer bewegen, minder eten, maar steeds meer over hoe hou je de balans met deze drukke 24-uurs economie. Het gaat steeds meer over de Body - Brein Balans.

^

19.10 Het is echt het brein waar we moeten beginnen. Zeg ik dan als hartspecialist. Een stukje gedragsverandering. De beïnvloeding van het brein; het zit inderdaad allemaal tussen de oren. Door je mindset te veranderen ga je je gelukkiger en gezonder voelen.

^

20.57 In welk dier komen Janneke’s kwaliteiten samen, denk je? Een chillend stokstaartje in de zon, een sierlijke en stoere zwaan, een meekleurende kameleon. Of bestaat dat dier niet?

^

22.52 Janneke’s definitie van een goede leider. Je bent een goede leider als je er gewoon naast staat en niet als je er boven staat. En dat je ook echt oog hebt voor de mensen met wie je werkt. Om naast iemand te komen staan moet je ook dingen van jezelf bloot geven. En een sfeer creëert waarin je het gevoel hebt dat je alle kan zeggen.
Recap: geen hiërarchische verdeling, kwetsbaarheid en authenticiteit.

^

25.00 Wat er volgens Janneke moet gebeuren om meer vrouwelijke leiders in de top van de medische wereld te krijgen. Het is een moeilijke vraag, maar vanuit haar eigen positie bekeken komt het toch neer op dat waarden-gedreven leiderschap en je hart volgen. En achter je zaak blijven staan. En wat dat betreft mogen vrouwen misschien ook wel wat meer in zichzelf geloven.

^

26.55 Wat we er als vrouwen zelf aan kunnen doen? Janneke denkt dat heel veel vrouwen het ook echt wel echt heel goed kunnen, maar van zichzelf dan gaan twijfelen. Je moet blijven geloven in wat je kan doen. En dat straal je dan ook uit. Het is ook hoe krachtig je zo’n statement maakt. Als het echt uit je hart komt dan kan je het ook niet fout doen

^

28.46 Over de stem van zelftwijfel, die Janneke ook kent. Ze deelt een voorbeeld aan de hand van haar ervaring met de politiek. Als je echt een expertise hebt, kan dat bijdragen aan je zekerheid. Maar kennis opbouwen kost tijd.

^

32.29 Dat Janneke je niet wil ontmoedigen om buiten de comfort zone te gaan. Het kan ook juist je strijdlust aanmoedigen als het een keer tegen zit. En it is happening outside of your comfortzone, die groei. Dus Go for it Girls!

^

43.23 Hoe je met Janneke in contact komt.

Janneke Wittekoek

Als het écht vanuit je hart komt,

dan kun je het niet fout doen.

De laatste jaren publiceerde ze magazines, schreef ze vier boeken, waaronder Het Vrouwenhart en samen met gynaecoloog Dorenda van Dijken maakte zij Hart & Hormonen – Fit de Overgang in. Ze stond diverse malen in een uitverkocht DeLaMar-theater, vier keer solo met De Vrouwenhart Show en één keer met Freek en Hella de Jonge in ‘Hartop 1’.  Verder schrijft ze columns en artikelen voor diverse media zoals RUNNING NL, De Telegraaf en Margriet. Ook wordt zij geregeld gevraagd als expert in tv-programma’s, podcasts, radio-programma’s en geeft zij webinars en masterclasses voor professionals en internationale bedrijven.

Meer Janneke Wittekoek

Janneke Wittekoek is cardioloog, gezondheidswetenschapper en oprichtster van de HeartLife Klinieken in Utrecht. Ze volgde haar opleiding in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en heeft langere tijd in het buitenland gezeten om zich verder te specialiseren in preventie van hart- en vaatziekten. Al jarenlang heeft dr. Janneke als missie om het vrouwenhart op de kaart te zetten. Naast het behandelen van hart-en vaatziekten is ze bezig met het bedenken van strategieën om ze juist te voorkomen.

Janneke Wittekoek is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze begint haar dag altijd met een hardlooprondje van 4 km, houdt van zon en zee en zit in haar vrije tijd het liefst op een zeilboot.

^

Verbind met Janneke Wittekoek:

LinkedIn:   Janneke Wittekoek

Instagram: @janneke_wittekoek

Twitter:     @dokterjanneke

Website:    Heartlife.nl

 

Voor vrouwen die zichzelf willen zijn en voorop durven te lopen

WoW! Vrouw

de Podcast

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie.

Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om meer de top in de medische wereld academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld creëren, waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen. 

Beluister een van de andere interviews

Gerelateerde Podcasts

Ontmoet De Gastvrouw

Hiltje Oude Luttikhuis

Hiltje Oude Luttikhuis

Als huisarts, ceo van een one-woman biz, mama van 4 én imperfecte feminist, inspireer ik je met female empowerment topics en openhartige discussies met vrouwelijke rolmodellen uit de artsenwereld, wetenschap, tech en entrepreneurship.

Samen

  Werk met Mij

Pin It on Pinterest

Share This