Huisarts en oprichter Leading Doctors

 

Claire Loots

 

|
Claire Loots

Laat het belang van ‘het gewoon doen’ groter zijn dan je angst wat er gebeurt als het niet goed gaat.

Welkom bij een nieuwe aflevering van WoW! Vrouw de Podcast. 

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie. Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om de top in de medische wereld, academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld te creëren waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen.

“Om dingen te veranderen, heb je mensen nodig die voorop durven te lopen.”

Deze keer een openhartig interview met huisarts en oprichter van Geneeskeuze en Leading Doctors, Claire Loots

 

Toen realiseerde ik me “het gaat nooit van buitenaf komen.”

Ik kan nog zoveel prestaties in de buitenwereld neerzetten, maar dat gaat niet mijn gevoel van eigenwaarde bepalen.

In deze podcast

Dit gesprek gaat over wigjes in de tijd maken, leiderschap over jezelf nemen en dat praktisch toepasbaar maken, en hoe je van ‘bottom up’ de organisatiestructuur kan veranderen ondanks het ‘hidden curriculum’ of de ongeschreven regels op de werkvloer.

Je hoort:

^

Wanneer Claire zich een WoW! Vrouw voelt, een stuk van haar eigen verhaal en waarom ze wist dat ze huisarts moest worden.

^

Waarom Claire zich steeds meer ging interesseren voor het gedrag van dokters en hoe haar zolderkamerideeën leidden tot de oprichting van Geneeskeuze en Leading Doctors. Over het volgen van ideeën, je hart, je hoofd en je gevoel, met elkaar, binnen het grotere maatschappelijk geheel.

^

Waar Claires hart sneller van gaat kloppen: chocola, boeken, mannen, misschien de bioscoop, authenticiteit, burnin en de mens... in de dokter

^

Welke maatschappelijke beweging volgens Claire plaatsvindt; einde van het individualisme, meer samen en switch naar duurzaamheid. Niet alleen ik, individueel, maar ik en het geheel. Om vanuit de mens in je rol als arts in de context van het geheel te kunnen werken. Hoe zij vanuit haar verschillende organisaties de mens in de dokter weer centraal zet met het team.

^

hoe o.a. de pandemie maakt dat mannen verzachten en hun meer feminiene kanten laten zien en hoe we meer naar binnen mogen keren.

^

hoe het plaatje van de dokter die je ‘moet’ zijn los te laten, om die dokter te worden die je wilt zijn. De beeldvorming begint vaak al voor je studie, onbewust, en dan is er het ‘Hidden Curriculum’

^

dat Je gevoel van eigenwaarde hangt samen met de kijk naar jezelf en bijvoorbeeld de vraag “Welk verhaal komt er door mij?” Hoe je de manier van hoe je in het leven staat laat bepalen door je eigen talenten, waarden en drijfveren.

^

Obstacles are detours in the right direction.

^

Soms leidt het leven je langs omwegen en dat kan ook waardevol zijn. In onze enorme doelmatigheid zijn we daarin de interesse verloren, maar Claire houdt ook van de mogelijkheid voor af en toe een omweggetje.

^

dat de diepe kern van wat jouw intrinsiek motiveert niet zoveel verandert door de tijd van het leven.

^

hoe een oefening als 3 goede dingen die bewustwording van wat voor jou belangrijk is aanzet en hoe dit concreet te maken (zie ook de podcast inspiratie pagina van deze aflevering

^

Waarom een oefeing als deze in onze ogen ook leiderschap nemen is en Claire deelt haar visie op medisch leiderschap

^

Claire benoemt haar rolmodellen in het kader van leiderschap: Carina Hilders in de zorg, zij doorleeft dit thema. En daarbuiten: Wijze Oom Jaap (Jaap Voigt, auteur), die inspireert op de manier waarop hij in het leven staat.

^

Hoe we van ‘bottom up’ de organisatiestructuur gaan veranderen.

^

Waarom opereren vanuit een fixed mindset leidt tot onveiligheid.

^

Wat volgens Claire de definitie van een goede leider is en wat het belangrijkste is dat moet veranderen om meer vrouwelijke artsen in top-leidinggevende posities te krijgen: meer balans in masculiene en feminiene kwaliteiten, blijven praten in de eenheid en gewoon doen dus

^

dat Claire ook angst en imposter syndroom kent, en hoe het haar helpt om het belang van wat je wilt doen, groter te maken dan je angst wat er gebeurt als het niet goed gaat

Claire Loots

Medisch leiderschap is de impact die je hebt op jezelf en op het leven van patiënten iedere dag.

Meer Claire Loots

Claire Loots (1983) is huisarts en promoveerde voor haar coschappen bij de kinder maag- darm- leverziekten in Amsterdam en Australie. Zij is medeoprichter van Geneeskeuze, keuzebegeleiding van jonge medici vanuit ‘de mens in de dokter’ en Stichting Leading Doctors. De missie van Leading Doctors is om een bijdrage te leveren aan gezonde en duurzame zorg door welzijn van medici en patiënten te versterken. Na haar opleiding tot huisarts aan het Amsterdam UMC, locatie AMC, is Claire docent Medisch Leiderschap geworden op deze huisartsopleiding en is zij betrokken bij innovatie in het onderwijs (basisopleiding tot arts en de huisartsopleiding) op het gebied van professionele ontwikkeling en medisch leiderschap. Claire is moeder van 3 dochters en houdt van avontuur, spontaniteit, olifantenpaadjes maken en is altijd nieuwsgierig naar het verhaal achter het verhaal. 

^

Verbind met Claire Loots:

LinkedIn:    Claire Loots

                    Leading Doctors

Instagram: HuisartsClaire

                    Leading Doctors

Website:     www.leadingdoctors.nl

 

Relevante links uit de aflevering

Voor vrouwen die zichzelf willen zijn en voorop durven te lopen

WoW! Vrouw

Podcast

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie.

Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om meer de top in de medische wereld academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld creëren, waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen. 

Beluister een van de andere interviews

Gerelateerde Podcasts

Ontmoet De Gastvrouw

Hiltje Oude Luttikhuis

Hiltje Oude Luttikhuis

Als huisarts, ceo van een one-woman biz, mama van 4 én imperfecte feminist, inspireer ik je met female empowerment topics en openhartige discussies met vrouwelijke rolmodellen uit de artsenwereld, wetenschap, tech en entrepreneurship.

Pin It on Pinterest

Share This