Cardioloog, hoogleraar en VN Vrouwenvertegenwoordiger

 

Angela Maas

 

Angela Maas
|
Angela maas

Er is nog heel veel écht emancipatiewerk te verzetten.

Het moet gewoon hardop gezegd worden anders verandert er niets.

Welkom bij een nieuwe aflevering van WoW! Vrouw de Podcast.

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie. Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om de top in de medische wereld, academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld te creëren waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen.

“Om dingen te veranderen, heb je mensen nodig die voorop durven te lopen.”

Deze keer een ‘geen-blad-voor-de-mond’ interview met cardioloog, hoogleraar en   VN-Vrouwenvertegenwoordiger 20/21 Angela Maas.

 

En dan zal je ook zien dat in de zorg het faciliteren van wat meer flexibeler werktijden, het combineren met een gezin, dat dat ook makkelijker en beter georganiseerd wordt

Als je nou meer vrouwen ook in de zorg belangrijke posities geeft, dan zal je ook zien dat ze het thema Women’s Health hoger gaan agenderen.

In deze podcast

Dit interview gaat over: patiëntenzorg die verder reikt dan de spreekkamer, hoe seksisme de veiligheid van de patiënt beïnvloed, dat intimiderend gedrag en bijvoorbeeld academic harassment nog veel voorkomt ondanks dat we 40 jaar verder zijn. En natuurlijk deelt Angela wat zij denkt dat er nodig is om meer vrouwelijke leiders in de sturende laag van de gezondheidszorg te krijgen en wat je er zelf aan kan doen.

Je hoort:

^

Wanneer Angela zich een WoW! Vrouw voelt,en welke rol het vrouwenhart en cardiologische zorg voor vrouwen daarin speelt.

^

Dat in de jaren 80 maar 1 vrouw per 4 jaar in opleiding tot cardioloog mocht en dat Angela dat gelukkig was. Dat het niet betekent dat nu er meer vrouwen in opleiding zijn, die het ook voor het zeggen hebben. Het verandert nog maar mondjes maat en binnen de cardiologie volgens Angela nog langzamer dan in andere vakgebieden. Er is nog heel veel écht emancipatiewerk te verzetten. Angela deelt hoe zij denkt dat de jonge vrouwelijke garde en de vereniging zich daar hard voor kan maken.

^

Over de ejaculaties van Maas en waarom seksistische opmerkingen de leeromgeving én de situatie van de patiënt onveilig maken. Ondanks dat we 40 jaar verder zijn, komt harassment en intimiderend gedrag nog steeds voor. Angela heeft niets meer te verliezen, zij durft nu te zeggen wat ze wil. Dus laat zij haar stem horen om zo ook de jongere generatie een stem te geven en te helpen.

^

De persoon Angela Maas is daadkrachtig, betrokken en gaat ervoor. Ze is trouw en komt haar beloftes na. Ze studeerde in Groningen en heeft daar haar passie voor vrouwenzaken aan over gehouden. Ze raakte via praatgroepen betrokken bij de tweede feministische golf en werd zich bewust van de achtergestelde positie van de vrouw wereldwijd. Achteraf bezien heeft ze dat vervlochten in haar werk. Goede gezondheidszorg voor vrouwen hangt samen met maatschappelijke betrokkenheid. Als dokters hebben we daar een rol in te vervullen die buiten de spreekkamer reikt.

^

Waar Angela's hart sneller van gaat kloppen: goede wijn, boeken, hakken, Angela Merkel, Quota en hart en intuitie; dat is toch hetzelfde?Maar je moet je hart wel met verstand volgen.

^

We spreken over de verschillende nevenfuncties van Angela en haar werk als Vertegenwoordiger van Nederland voor de VN. De vier speerpunten waar Angela zich op richt zijn: 1. Betere gezondheid bij vrouwen. 2. Betere gezondheidszorg voor vrouwen 3. Empoweren van de vrouwelijke patiënt en 4. Empoweren van alle vrouwen die werken in de zorg. Een WHO rapport uit 2019 liet zien dat meer dan 70% van de werkers in de zorg zijn vrouwen, maar van de gezaghebbende functies is slechts 25% vrouw.

^

Als je meer vrouwen ook in de zorg belangrijke posities geeft, dan zal je ook zien dat ze het thema Women’s Health hoger gaan agenderen, omdat vrouwen daar meer in geïnteresseerd zijn. En dan zal je ook zien dat in de zorg het faciliteren van wat meer flexibeler werktijden, het combineren met een gezin, dat dat ook makkelijker en beter georganiseerd wordt, omdat dan ook weer vrouwen in de sturende laag zitten.

^

Angela vertelt hoe het voor haar was om haar werk met haar gezin te combineren en hoe ze omging met haar verschillende rollen en met één kind op het speciaal onderwijs. Tot en met de basisschool heb ik het lastig gevonden. "Ik heb het eigenlijk een hele ongemakkelijke spagaat gevonden, om aan de ene kant je goed te laten zien op je werk en aan de andere kant ook de rol van moeder te vervullen."

^

Angela benoemt de barrières voor vrouwen die meer in gezaghebbende functies willen komen. Mid-career is een lastige fase, zoals ze zelf ook heeft ervaren, je zit overal midden in, en zo lang alles nog mislukte vonden je collega’s het nog leuk, maar nu je succes boekt werpen ze blokkades op. Het was moeilijk om dat sterk te blijven en te zeggen “Ik wil nog een stapje verder.”

^

DAAR HEB JE DAN MISSCHIEN OOK WEL ONDERSTEUNING VOOR NODIG. ANGELA HEEFT MEERDERE MALEN IN HAAR CARRIÈRE EEN COACH IN DE ARM GENOMEN OM ZICHZELF TE SPIEGELEN, FRUSTRATIE VAN ZICH AF TE GOOIEN, EN OM DE VOLGENDE STAP TE KUNNEN ZETTEN. ZOEK VOORAL OOK DE SPIEGELING OP BUITEN DE MEDISCHE WERELD VOOR EEN RUIMERE BLIK.

^

Over andere vrouwen én mannen; Queen B gedrag kwam, zeker na de tweede feministische golf, toen vrouwen meer carriere gingen maken, zeker wel voor. Daar is wel veranderingen in gekomen. Queen B gedrag wordt niet gewaardeerd en niet geaccepteerd. Hoewel sommige vrouwen er wel erg laat achter komen.

^

JE MOET OOK LEREN GUNNEN, DE GUNFACTOR VOOR ANDEREN ONTWIKKELEN, DAAR WORDT JE NOOIT SLECHTER VAN. DOOR HET GOEDE VOORBEELD TE GEVEN, NEEM JE MANNEN DAAR OOK IN MEE. ER WORDT NERGENS ZOVEEL RUZIE GEMAAKT ALS IN MAATSCHAPPEN, TERWIJL JE EIGENLIJK EEN CLUB MENSEN BENT MET HETZELFDE DOEL.

^

Angela deelt de uitdagingen die zij op haar carrièrepad tegenkwam, waarbij jaloezie zo groot kan zijn dat je patiënten aan zet tot een tuchtzaak. Het advies aan de jonge dokter: verenig je, accepteer intimiderend gedrag niet meer en sla af en toe eens samen met de vuist op tafel.

^

Angela legt uit wanneer er sprake is van scientific harassment. Ze geeft voorbeelden die haarzelf zijn overkomen, zodat jij weet wat wel en niet normaal is.

^

Het beste advies dat Angela ooit heeft gekregen, is niet om “er op in te meppen.” Leer van je fouten, leer ook van je goede dingen en leer van anderen. Nieuwsgierigheid, integriteit en daadkracht en doorzettingsvermogen zijn waardevolle eigenschappen om verder te komen. “Je loopbaan is geen succespad, dat is het mijne ook niet.” Je kunt niet ineens de trap met 10 treden tegelijk omhoog willen, dat gaat niet.

^

Angela deelt hoe zij tegen rolmodellen aankijkt en wie haar grote voorbeeld in het kader van leiderschap is.

^

Angela’s definitie van een goede leider: een goede leider is in staat om anderen te laten groeien. Een leider moet goed kunnen schakelen tussen verschillende soorten mensen die er zijn. Daar oog voor hebben en dat in zijn of haar waarde kunnen laten.

^

Om meer vrouwelijke leiders in de top van de medische wereld te krijgen, moet die top daarop aangesproken worden. Dat uit het oogpunt van veiligheid voor de patiënt het een belangrijk thema moet zijn dat niet elke keer onder de tafel geveegd moet worden. Er moet meer oog zijn voor vrouwelijk leiderschap, waarbij andere elementen naar voren komen dan geld, macht en publiceren.

^

Als je het hebt over puur mannelijk en vrouwelijk georiënteerd leiderschap, dan is dat heel complementair en dan zou het gefaciliteerd moeten worden om die combinatie samen te moeten laten groeien. En dat gebeurt gewoon nog te weinig. Wat we zelf kunnen doen is de verbinding met elkaar opzoeken en niet accepteren dat van bovenaf bestaande culturen worden voortgezet van generatie op generatie. Vorm een machtsblok.

^

Hoe Angela’s leven er over 5 jaar uit ziet. Giraffe safari?

^

Tegenslagen en spijt. Angela heeft een hele rij met dingen waar ze spijt van heeft, maar in ieder geval niet van alle kansen die ze heeft weten te pakken. Wees niet te aarzelend. En wees voorzichtig met klokkenluider zijn. Je krijgt alle wind over je heen en dat moet je zien te overleven. Bewandel de route van diplomatie en betrek anderen erbij. “Gelijk hebben is niet zo moeilijk, maar gelijk krijgen is veel lastiger.” Doe jezelf verder niet tekort, je hoeft niet stoerder te zijn dan je bent. Je mag best je kwetsbaarheid tonen. Het is onderdeel van je persoonlijk leiderschap.

angela maas

We leven in een andere tijd dan 40 jaar geleden, en sommige praktijken, ook harassment, toch intimiderend gedrag, het is onacceptabel en het komt nog steeds voor.

Meer Angela Maas

Angela Maas is sinds 1988 werkzaam als cardioloog en heeft zich de afgelopen 30 jaar gespecialiseerd in hartklachten bij vrouwen. Sinds mei 2012 werkt zij als hoogleraar cardiologie voor vrouwen in het Radboudumc te Nijmegen. Haar speerpunten in onderzoek zijn hartklachten bij vrouwen op middelbare leeftijd en de impact van vrouwspecifieke risicofactoren op hart- en vaatziekten. Zij is een voorvechtster van gendersensitieve geneeskunde en het vrouwvriendelijker maken van de cardiologie. Hiervoor heeft zij al diverse prijzen ontvangen en werd zij in december 2019 door het tijdschrift Opzij uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw van het jaar. In 2020/21 is zij de NL-VN Vrouwen-vertegenwoordiger namens de Nederlandse Vrouwenraad.

^

Verbind met angela maas:

LinkedIn:    Angela Maas

Twitter:       MaasAngela

Website:     www.hartvoorvrouwen.nl

 

Relevante links uit de aflevering

^

De VN Vrouwenvertegenwoordiger

^

Rapport Women and cardiovascular Disease Commission

^

De Nederlandse Vrouwenraad

^

Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

^

De Nederlandse Vereniging voor Vrouwelijke Artsen

^

WOMEN INC

Voor vrouwen die zichzelf willen zijn en voorop durven te lopen

WoW! Vrouw

Podcast

Welkom bij dé podcast voor ambitieuze vrouwelijke leiders, die dicht bij zichzelf willen blijven en leiden vanuit hun hart en intuïtie.

Hiltje Oude Luttikhuis onderzoekt in deze podcast wat er nodig is om meer de top in de medische wereld academia en corporate inclusiever te maken en zo een wereld creëren, waarin je vrouw-zijn geen belemmering vormt om een leider te zijn.

Luister mee, laat je uitdagen en verwonderen, terwijl je lessen hoort van vrouwen die voorop durven te lopen. 

Beluister een van de andere interviews

Gerelateerde Podcasts

Ontmoet De Gastvrouw

Hiltje Oude Luttikhuis

Hiltje Oude Luttikhuis

Als huisarts, ceo van een one-woman biz, mama van 4 én imperfecte feminist, inspireer ik je met female empowerment topics en openhartige discussies met vrouwelijke rolmodellen uit de artsenwereld, wetenschap, tech en entrepreneurship.

Pin It on Pinterest

Share This